Gönderen Konu: genital siğil rahim kanseri yapar mı  (Okunma sayısı 3532 defa)

hpv_sitesi

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 55
    • Profili Görüntüle
genital siğil rahim kanseri yapar mı
« : Nisan 12, 2016, 09:44:16 ÖÖ »
Rahim Ağzı Kanseri -Servikal Kanser  Nedir?
Kanser, hücrelerin vücutta kontrolsüz olarak çoğalması sonucu oluşan bir hastalıktır.
Kanser vücudun belirli bir bölgesinden başlayarak, diğer bölgelerine yayılır.
 Rahim ağzında gelişen kansere rahim ağzı kanseri - Servikal kanser  denir.
Bu kansere, HPV denilen insan papilloma virüsü  human papilloma virüs  neden olur

drsahin

  • Full Member
  • ***
  • İleti: 135
    • Profili Görüntüle
genital siğil aşısı nedir
« Yanıtla #1 : Nisan 13, 2020, 10:01:44 ÖS »
Bu aşının etkili olması için ne zaman yapılmalı ve ne kadar koruyucudur?
Dünyada ve ülkemizde şu anda kullanımda olan 2 HPV aşısı bulunmaktadır. İkili ve dörtlü aşı. Dörtlü aşı HPV'nin rahim ağzı kanserine en sık yol açan iki tipi (Tip 16 ve 18)
ve genital siğillere yol açan iki tipi (6 ve 11) karşısında korunda sağlanmaktadır. İkili aşı ise servix kanserine en sık yol açan tipler olan HPV 16 ve HPV 18'e karşı koruma sağlamaktadır.
Aşı ne zaman yapılmalı?
Yapılan ilk çalışmalardan elde edilen verilere göre HPV aşısı 9-26 yaş grubundaki genç kız ve kadınlara yapılabilmekteyken artık üst sınır kalkmış durumda olup 9 yaştan itibaren 50 yaşlara kadar çocuk , genç kız ve kadınlara yapılmaktadır.. Erken yaşta yapılmaya başlanmasının nedeni hem çocukluk yaş grubunda bağışıklık sisteminin daha aktif olması hem de çocuklarımızın hastalıkla karşılaşma riskinden ve evlenme çağlarından önce bu virüse karşı bağışık kılınmasının amaçlanmasıdır.
HPV'ye karşı ne yapılmalı?
2 adım atılmalıdır: Birincisi aşı olunmalı ve ikincisi, yılda bir düzenli pap-smear taramasından geçilmelidir.
Aşı yapılmadan önce herhangi bir test yapılmasına gerek var mıdır?
Hayır. Aşı herkese, ilk görüldüğü anda , harhangi bir test yapılmaksızın yapılabilmektedir.
Aşıların tedavi edici etkisi var mıdır?
Hayır . bir tedavi henüz yok, ancak bu yöndeki çalışmalar devam etmektedir. Şu an virüsü sadece kişinin kendi bağışıklığının yenebileceğini biliyoruz.
Aşı yapıldıktan sonra da smear testi yaptırmaya devam edilmeli midir?
Evet. ' sebebi var: Birincisi aşı yapıldığı anda kişide zaten önceden aldığı virüsler olabilir ve aşının tedavi edici etkisi olmadığı için bu virüs hücre değişiklikleri yapmaya devam edebilir. İkincisi ise aşıların kapsamadığı tiplere karşı taramanın devam etmesi gerekliliğidir.
.