İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - mira

Sayfa: 1 ... 3 4 [5]
61
Erkekte HPV / HPV Virüsü Nedir
« : Haziran 23, 2013, 10:21:59 ÖÖ »
HPV Virüsü
HPV virüsü, genital bölge ve mukoza enfeksiyonları yapan, kondilom- condyloma acuminatum- adı verilen siğil şeklinde lezyonların oluşumuna neden olan ve servikal kanserle ilişkili olduğu kesin olarak saptanmış bir virüstür. Yaklaşık 120 farklı genotipi bulunan bu virüs vücuda girdiğinde hücre içine yerleşmekte ve immün sistemin zayıfladığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Özellikle gelişmiş ülkelerde son derece yaygın bir virüs olan HPV virüsü ile tüm dünyada 630 milyon kişinin enfekte olduğu bildirilmektedir.
Türkiyede yapılan ve 2009 yılında yayınlanan 507 kadın gönüllünün tarandığı bir çalışmada katılımcıların %23'ünde HPV virüsü saptanmıştır. Yine aynı çalışmada servikal sitolojileri normal olarak tespit edilen katılımcıların %20'sinde HPV virüsü DNA pozitifliği belirlenmiştir.
HPV virüsü cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmektedir. Bununla birlikte kontamine eşyalardan, genel tuvalet, duş gibi hijyenik olmayan ortamlardan bulaşabildiği ve doğum sırasında anneden bebeğe geçebildiği bildirilmektedir.
HPV virüsü Latent Dönem: Hastalığın sitolojik, kolposkopik ya da morfolojik hiçbir bulgusu bulunmamaktadır. Lezyonların ortaya çıkması için gerekli süre birkaç hafta ile aylar arasında değişebilmektedir. Bu dönemde sadece PCR teknikleri ile HPV DNA'sı saptanabilmektedir.
HPV virüsü Subklinik Dönem: HPV virüsü ne bağlı mikroskobik hücresel değişikliklerin ya da kolposkopi gibi büyütme yöntemleri uygulanarak görülebilen lezyonların saptandığı dönemdir.
HPV virüsü Klinik Dönem: Genital kondilom, cinsel siğil, invaziv kanser gibi gözle görülen lezyonların olduğu dönemdir.

62
Kadında HPV / HPV Virüsü Yapısı , HPV Genetik
« : Haziran 23, 2013, 10:20:57 ÖÖ »
HPV Virüsü Yapısı
HPV, Papovavirüs ailesinden olan HPV, 72 kapsomerli, 45-50 nm boyutlarında, ikosahedral simetri gösteren zarfsız bir virüstür. 6.500-8.000 baz çiftinden oluşan çift sarmal sirküler DNA içeren bir genom taşımaktadır .E grubu ve L grubu olmak üzere 8 açık okuma çerçevesi (open reading frame) içermektedir. E grubu (E1, E2, E4, E5, E6, E7) erken dönem, L grubu (L1 ve L2) ise geç (late) dönem fonksiyonlarını yansıtmaktadır .Kanser gelişim sürecinde viral DNA konak hücre DNA'sına entegre olmaktadır.
HPV  virüsü Protein Fonksiyonları
Protein         Fonksiyon
L1   Major kapsid proteini
L2   DNA'ya bağlanır
E6   p53 inhibisyonu
E7   Rb inaktivasyonu
LCR   HPV gen regülasyonu

63
HPV Testleri / HPV Tipleme ve HPV Tarama Testi Nedir
« : Haziran 23, 2013, 10:19:31 ÖÖ »
HPV Tipleme ve HPV Tarama Testi Nedir
HPV DNA PCR: Virüs genetik materyalinin ,latent dönem dahil,  saptanması temeline dayanan bir analizdir. Yüksek riskli HPV varlığının CIN2/3+ tanısında sitolojiden daha duyarlı olduğu kabul edilmektedir.
HPV DNA Genotipleme: HPV pozitif vakalarda virüs genotipinin belirlenmesine yönelik yapılan analizdir. Yapılan çalışmalarda servikal kanserlerin %97'sinde yüksek riskli HPV tipleri tespit edilmiştir. Bu nedenle HPV (+) vakalarda genotipin mutlaka saptanması gerekmektedir.
HPV virüsü ;
HPV 16 yüksek riskli genotipinin anüs, vulva, vagina ve penis gibi diğer anogenital kanserlerle de ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca respiratuar ve gastrointestinal sistemlerde de HPV ile ilişkili bazı kanserler saptanmıştır.

64
HPV Testleri / HPV Testi Pozitif nedir, ne yapmak gerekir
« : Haziran 23, 2013, 10:18:34 ÖÖ »
HPV Testi Pozitif nedir
Kanser kaynaklı kadın ölümlerinde 2. sırada bulunan rahim ağzı  kanseri moleküler tanı metodları kullanılarak erken safhada yakalana bilmekdedir. DNA testlerin çok kolay uygulanabilen bu tekniklerin kullanımıyla düşük maliyetlerle ciddi koruyucu hekimlik hizmeti verilebilmekte ve erken teşhis hasta, hekim ve sağlık sistemi açısından önemli avantajlar sağlamaktadır
Pap Smear negatif, HPV DNA pozitif  ise  6 ay sonra Pap Smear ve HPV DNA testi tekrar edilmelidir.
Altı ay sonra yapılan HPV DNA testi tekrar pozitif  Pap Smear sonucunun negatif  olmasına rağmen HPV-DNA testinin pozitif  olması nedeniyle kolposkopiye gidilmelidir.
Pap Smear pozitif  ve HPV-DNA pozitif ise direkt kolposkopi önerilmelidir.

65
HPV DNA testinin Negatif nedir
HPV DNA test sonucunun negatif  olması CIN2/CIN3 olasılığını %99 olasılıkla dışlamaktadır. Prekanseröz lezyon mevcudiyetinin değerlendirilmesinde ve kolposkopi endikasyonunun belirlenmesinde hekime önemli bilgiler sağlamaktadır.HPV DNA  negatif bulunması ya da düşük riskli tiplerin tespit edilmiş olması gereksiz pek çok işlem olasılığını ortadan kaldırmaktadır.
Pap Smear ve HPV-DNA testi negatif (-) olan kişi American Cancer Society ve American Society for Colposcopy and Cervical Pathology'nin ortak kararına göre 3 yılda bir Pap Smear ve HPV-DNA testinin tekrarlanması gerekli görülmektedir.

66
HPV Testleri / HPV testi nasıl yapılır, hpv testi tekniği
« : Haziran 23, 2013, 10:17:02 ÖÖ »
HPV testi nasıl yapılır
HPV testi yapılırken smear fırçası servikse yerleştirilir ve  fırça saat yönünde 5-6 kez çevrilerek sürüntü alınır. Mümkün olduğunca rahim ağzından  fazla döküntü almaya çalışılmalıdır. Daha sonra pap smear çubuğunun fırçası özel sıvı solüsyonu içine bırakılmalı ve en kısa zamanda ilgili moleküler tanı merkezine gönderilmelidir.

67
HPV Testleri / HPV DNA testi ne zaman yapılır, YAPILMALIDIR
« : Haziran 23, 2013, 10:16:27 ÖÖ »
HPV DNA testi ne zaman yapılır
Smear testinde  ASCUS/LSIL veya CİN 1 saptanması sonrasında kolposkopi endikasyonunun belirlenmesinde,
Yapılan HPV tedavisi sonrasında HPV pozitifliğinin takibinde,
Aktif cinsel yaşamın başlangıcından sonraki üçüncü yıldan itibaren tarama amaçlı olarak kadınlarda yapılmalı ve her üç yılda bir kez tekrarlanmalıdır

68
HPV Testleri / HPV Testi ne kadar güvenli
« : Haziran 23, 2013, 10:15:42 ÖÖ »
Smear testi bazlı tekniklerde duyarlılığın sınırlı oluşu servikal kanser taramalarında önemli bir problem oluşturmaktadır. Smear analizi HPV virüsü varlığını kanıtlamakta yetersiz kalmaktadır.
 HPV-DNA PCR tekniği uygulandığında ise düşük düzey HPV pozitiflikleri de yakalanabilmekte ve latent enfeksiyonlar dahi kolaylıkla saptanabilmektedir.
FDA (American Food and Drug Administration) 30 yaş üstü kadınlarda yapılan kanser taramalarında HPV-DNA analizinin Pap Smear ile birlikte eş zamanlı kullanımını da  onaylamıştır. Ancak literatürde rahim ağzı  kanseri araştırmasında primer tarama testi olarak kullanılmasının daha doğru olduğu ve zaman içerisinde tek tarama testi olarak kullanılacağı yönünde makaleler yayınlanmaya başlamıştır.
Rahim ağzı kanser tarama testlerinde anormal sitoloji tespit edilen hastaların mutlaka HPV DNA testi ve genotiplemesi ile konfirme edilmeleri hastalığın kesin tanısı, prognozu ve tedavisi hakkında yol göstermektedir.

69
HPV Testi Nasıl Yapılır  , HPV-DNA testi nasıl  ve ne şekilde uygulanmaktadır? HPV testi kansız ve mukussuz olarak bir vajinal fırça yardımı ile kolayca alınan vajinal smear örneğinden veya küçük bir müdahele sonrası kondilomun kendisinden bir parça alınarak  HPV'ye ait DNA' yı elde etmek ,eğer HPV pozitif ise),mümkündür. DNA eldesini takiben yapılan PCR sonuçları agaroz gel görüntüleme ile izlenir. Jel görüntülemede (+) sonuç HPV DNA' sının varlığını gösterir.

70
HPV Testleri / HPV Testi Nedir
« : Haziran 23, 2013, 10:14:13 ÖÖ »
HPV Testi nedir,  HPV Testi ,Virüs genetik materyalinin  DNA saptanması temeline dayanan bir analiz olup yüksek riskli HPV varlıgının CIN2/3+ tanısında sitolojiden daha duyarlı oldugu kabul edilmektedir.FDA 30 yas üstü kadınlarda yapılan kanser taramalarında HPV-DNA analizinin, hpv testi , Pap smear ile birlikte es zamanlı kullanımını onaylamıstır. Ancak literatürde serviks kanseri arastırmasında primer tarama testi olarak kullanılmasının daha dogru oldugu ve zaman içerisinde tek tarama testi olarak kullanılacagı yönünde makaleler yayınlanmaya baslamıstır.Servikal smear degerlendirilmesindeki teknik zorluklar nedeniyle optimal sartlarda bile tekrarlanabilirlik problemi bulundugu bildirilmektedir.
Sitoloji  ve smear testi yalnız başına uygulandığında duyarlılıgın sınırlı olusu servikal kanser önleme çalısmalarında önemli bir problem olusturmaktadır. Pap Smear analizi mikroskobik hücresel degisiklikleri saptayabilmekte ve HPV varlıgını kanıtlamakta yetersiz kalmaktadır.

Sayfa: 1 ... 3 4 [5]