Gönderen Konu: Smear Testi Nedir  (Okunma sayısı 6795 defa)

drsahin

  • Full Member
  • ***
  • İleti: 135
    • Profili Görüntüle
Smear Testi Nedir
« : Mayıs 29, 2013, 04:58:55 ÖS »
Smear Testi Nedir?
Smear testi, kadın sağlığı açısından önemli bir  rahim ağzı kanseri tramasıdır. Smear testinde rahim ağzından alınan hücreler patolog tarafından mikroskop altında incelenir. Smear testi rahim ağzında anormal hücrelerin bulunup bulunmadığını gösterir. Bazı anormal hücreler displazi olarak da adlandfırılan kanser öncesi hücrelerdir ( cin1,cin2,cin3,ascus,koilositoz,hsil,hgsil,lsil,lgsil)veya nadiren kanser olabilir. Tedavi edilmediği taktirde kansere dönüşebilecek hücre değişiklikleri kanser öncesi olarak adlandırılır.
Smear testi vücudun diğer kısımlarındaki kanseri saptamaz sadece serviks kanseri için taramadır. Artık laboratuarların çoğu smear testi sonuçlarını tarif etmek için вЂÜBethesda Sistemi” kullanmaktadır. Bu standart sistem doktorların gerektiğinde tedaviyi planlamalarına yardımcı olur.


taks

  • Newbie
  • *
  • İleti: 21
    • Profili Görüntüle
Bethesda Sistemi nedir, Ne Anlama Gelir
« Yanıtla #1 : Haziran 04, 2013, 02:16:39 ÖS »
Bethesda sistemi laboratuvarlar tarafından pap smear testi sonuçlarını sınıflandırmak için kullanılan bir sistemdir.
 Bu sistemle smear sonucunuz şu sınıflardan birinde olacaktır:

1. Normal (negatif): Kanser veya kanser öncesi belirtisi yok

2. Önemi belirlenemeyen Atipik Skuamoz Hücreler ASC-US: Rahim ağzı hücrelerinde değişiklikler var. Çoğunlukla bu değişimler HPV enfeksiyonunun bir belirtisidir ama kanser öncesi değişimlerin göstergesi de olabilir. ASC-US en sık görülen smear sonucudur.

3. Skuamoz İntraepitelyal Lezyon- SIL: Kanser öncesi olabilecek anormal hücreler mevcut. SIL düşük derece (LSIL) veya yüksek derece olabilir (HSIL).
-LSIL hafif displazidir. (CIN 1). Neredeyse her zaman HPV enfeksiyonunun varlığını gösterir ama hafif derecede kanser öncesi değişimleri de ifade edebilir. LSIL çok sık görülür ve çoğunlukla tedaviye gerek olmadan geçer.
-HSIL orta ve şiddetli displazidir (CIN 2 ve CIN 3 veya CIS yani karsinoma insitu) Bu sonucun kansere dönüşmesi yüksek ihtimaldir.

4. HSIL ihtimali olan Atipik Skuamoz Hücreler (ASC-H): Rahim ağzı hücrelerinde değişimler var. Bu değişimler belirgin şekilde HSIL değil ama olma ihtimali var. Ek testler gerekli.

5. Atipik Glandüler Hücreler (AGC): Rahim ağzının üst kısmında veya rahimde kanser öncesini düşündüren hücre değişimleri görüldü.

6. Kanser: Anormal hücreler rahim ağzından daha derine veya başka dokulara yayılmış olabilir.