Gönderen Konu: CİN Tedavisi, CİN 1 Tedavi, CİN 2 Tedavi, CİN 3 Tedavi Yöntemleri Nelerdir  (Okunma sayısı 9927 defa)

taks

  • Newbie
  • *
  • İleti: 21
    • Profili Görüntüle
CIN tedavisinde hangi yöntemler kullanılır?
CIN tedavisinde yaşa ve smear sonucuna  bağlı olarak uygulanabilecek birkaç yöntem vardır:
LEEP ( Loop Electrosurgical Excision Procedure): Elektrik akımı taşıyan halka şeklinde ince bir tel kullanılarak rahim ağzındaki anormal hücreler çıkarılır. İşlem genellikle ofis şartlarında veya  muayenehanede, lokal anestezi ile gerçekleştirilir.
Fakat genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Çıkarılan dokular incelenmek üzere patoloji  laboratuvara gönderilir.
Konizasyon:  LEEP cihazı ile yapılır ve sıcak konizasyon denir.Rahim ağzından koni şeklinde bir parça çıkarılır ve biyopsiye gönderilir. Bu işlem genellikle ameliyathanede genel anestezi altında yapılır. Hastanede yatış gerektirmez.
Lazer Tedavisi: Lazer ışınları yakarak vaporize ederek  ile anormal hücreler yok edilir.

Kriyoterapi , Rahim ağzı Dondurma Tedavisi: Bu  kriyoterapi işlemi ile anormal hücreler dondurulur. bu hücreler daha sonra vücuttan atılır.
Koter Tedavisi: Koter cihazı ile anormal hücreler yakılarak rahim ağzında yok edilie yok edilir.

taks

  • Newbie
  • *
  • İleti: 21
    • Profili Görüntüle
CİN1, CİN2 CİN3 Nedir
« Yanıtla #1 : Haziran 04, 2013, 03:03:06 ÖS »
CİN 1, CİN 2 CİN 3 Nedir
CIN= Cervical Intraepithelial Neoplasia anlamına gelir.Rahim ağzı kanseri ve bu dokudan gelişen kanser öncüsü lezyonlar vajina iç yüzeyini döşeyen dokuyla, rahim ağzının iç yüzeyini döşeyen dokunun kesiştiği transformasyon zonu adı verilen bölgede başlar.
Rahim ağzının iç yüzeyini döşeyen epitel hücreleri salgı yapıcı özellikler taşırlarken, vajinanın iç yüzey hücreleri bu dokuyu çeşitli dış etkenlere karşı korumakla görevli yassı epitel ,skuamöz  yapıda hücrelerdir. Buraya değişim bölgesi adı verilmesinin nedeni bu bölgede birbirinden farklı bu iki hücre türünün yakın komşulukta olması ve değişik yapıları nedeniyle sürekli birbirleriyle geçimsiz  olmalarıdır.Değişim bölgesindeki geçimsizlik bazı durumlarda hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlamasıyla sonuçlanabilir..Kontrolsüz bir şekilde çoğalmaya başlayan hücreler şekil ve davranış değiştirirler. Bu değişiklikler smear incelemesinde ve bölgeden alınan biyopsilerde saptanabilir niteliktedir.
CIN, pap smear raporlamasında kullanılan bir sistemdir ve bazı patoloji uzmanları CIN sınıflaması yerine Bethesda sınıflamasını da  kullanırlar.Bethesda sınıflamasına göre LGSIL olarak betimlenen lezyon CIN  1  lezyonuna, HGSIL olarak betimlenen lezyon ise CIN 2 ve CIN 3  lezyonuna karşılık gelmektedir.CIN hafif orta ve şiddetli olarak  ayrılır .CIN I hafif displazi, CIN II orta displazi ve CIN III ağır displazidir..