Gönderen Konu: Kolposkopik muayene nedir, kolposkopik muayene nasıl yapılır  (Okunma sayısı 8099 defa)

rotonda

  • Newbie
  • *
  • İleti: 46
    • Profili Görüntüle
Kolposkopik Muayene;Kolposkopik muayene belirli bir sistematik içerisinde yapılmalıdır. Uygulamayı yapacak kişi kolposkopi sırasında gördüğü vasküler yapılar, interkapiller mesafe, normal ve anormal dokular arasındaki sınırın renk tonu, lezyonların yüzeylerinin durumu ve normal-anormal epitel arasındaki keskin sınırların önemini ve ne anlamına geldiğini bilmelidir. Muayene anamnez ile başlar, servikal spekulum serviksi travmatize etmeyecek şekilde yerleştirildikten sonra serviks küçük büyültme ile tümüyle incelenir. Önceden smear alınmışsa, yeniden smear almaya gerek yoktur. Önceden smear alınmamışsa, muayenenin herhangi bir aşamasında smear alınabilir. Smear alınırken özellikle kolumnar epiteli travmatize edip kolposkopik muayeneyi zorlaştırabilecek kanamalardan kaçınmak önemlidir. Muayene sırasında şüpheli lezyonların direkt üzerinden smear alınabilir. Servikal müküs temizlendikten sonra sırasıyla salin testi, asetik-asit testi ve Schiller testi uygulanır. Şüpheli görülen lezyonlardan direkt biyopsi alınır, gerekirse endoservikal kürtaj veya endoservikal fırça ile endoserviksten örnek alınır,Kolposkopik muayenede görülen lezyonların ve yapılan işlemlerin dokümentasyonu ile muayene sona erer. Kolposkopik muayenenin    yeterli olabimesi  için  kolumnar  epitelin,  transformasyon sahasının ve orijinal skuamöz  epitelin mutlaka görülmesi gerekir.  Aksi halde kolposkopik  muayene yetersizdir.   Kolposkopi yapan  kişi  deneyimsizse,  her   pozitif sitolojide   endoserviksten   örnek     alması uygundur. Ancak  yetersiz  kolposkopik muayenelerde, kolposkopinin negatif, sitolojnin pozitif olduğu tüm olgularda ve konizasyondan sonra endoserviksten doku veya sitolojik örnek almak şarttır. Servikal neoplazi genellikle transformasyon sahasında atipik metaplazi sonucu gelişmektedir. Premenopoz ve postmenopozdaki kadınların %15-20'sinde skuamöz-kolumnar epitel sınırı servikal kanal içerisine doğru çekilmektedir. Sevikal spekulum ile transformasyon sahası incelenebilir, ancak tam olarak görülmezse endoservikal örnek almak gerekir.

masha

  • Newbie
  • *
  • İleti: 43
    • Profili Görüntüle
HPV Ve Kanserden korunmak için
« Yanıtla #1 : Aralık 04, 2013, 10:08:33 ÖS »
Human Papilloma Virüs (HPV) aşısıyla ilgili neler bilmemiz gerekir

-İdeal olanı aşının ilk cinsel ilişki öncesi yapılmasıdır.
 İlk cinsel ilişki yaşı sosyo-ekonomik ve kültürel şartlara bağlı olarak değişebileceğinden aşı için en iyi yaş aralığı 14 yaş civarı olarak tespit edilmiştir.
 Ancak cinsel ilişki sonrasında aşının yapılmasında herhangi mahsur yoktur ve koruyuculuğu vardır.
Son araştırmalar aşının 55 yaşa kadar koruyuculuğu olduğunu göstermektedir.
Daha önce virüs enfeksiyonu tespit edilmiş olan kadınlarda da virüs yeterli bağışıklık bırakmadığından aşı yapılması tavsiye edilir.

-HPV aşıları güvenlidir, canlı virüs içermezler, bu nedenle hastalığa neden olması mümkün değildir.

-HPV aşıları Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere Türkiye ve dünyada önde gelen birçok kurum tarafından önerilmektedir.

-Amerika, Avustralya ve Avrupa'daki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilen aşı, ülkemiz de dahil 110'dan fazla ülkede onay alarak uygulanmaktadır.

-Aşılar 3 doz olarak, 6 aylık süre içinde koldan uygulanmaktadır.