Gönderen Konu: hpv ve sigara  (Okunma sayısı 6865 defa)

rotonda

  • Newbie
  • *
  • İleti: 46
    • Profili Görüntüle
hpv ve sigara
« : Haziran 21, 2013, 10:01:08 ÖS »
HPV Ve Sigara;Ağız Hücrelerinde HPV Bulunması Baş-Boyun Kanser Riskini Artırıyor mu?

     Journal of the National Cancer İnstituteun son araştırmasına göre oral hücrelerin onkojenik tip human papilloma virüs ile enfekte olması başboyun kanserlerinin oluşumu için risk oluşturmakta. Human papilloma virus'un HPV baş boyun kanseri olgularında nasıl yer aldığı ve tek başına oral hücrelerde bulunması kanser riski kabul edilebilir mi sorularına yanıt aramak için 201 baş-boyun kanserli ve 333 kontrol hastasını kapsayan bir çalışma yapıldı. Onkojenik, yani kansere sebep olan HPV türü olan HPV-HR, kanser hastalarının %22,9 ' unun oral hücrelerinde tespit edildi. Yaş,  sigara kullanımı ve alkol alımı elimine edilerek yapılan incelemede onkojenik HPV bulunan kanser hastası sayısıyla HPV negatif hastaları arasında istatiksel olarak büyük fark bulundu. Aynı zamanda araştırmacılar onkojenik HPV ile yüksek oranda alkol alımı ve sigara kullanımının etkileri arasında istatiksel fark yaratacak düzeyde sinerjik bir etki bulunduğunu bildiriyorlar.

Hiç yoktan iyidir

     ".S.Public Health Service and Sunstar ın desteği ile gerçekleştirilen son çalışmaya göre, sigara içenlerdeki dişeti hastalarının, tedavisinin vitamin ile desteklenmesi tedaviye olan cevabı artırmakta. Araştırmacılar en iyi desteğin sigarayı bırakmakla olacağını savunsalar da bırakmayanlar için alternatif olarak tedaviyi Vit C ve Vi tE ile desteklemenin başarıyı olumlu yönde etkilediğini vurguladılar.

     Sigara dokuda toksik hasar oluşturan serbest radikaller ile savaşan antioksidan düzeyini düşürmektedir. Bilim adamları da eğer antioksidan seviyesini yükseltirlerse bu hasarların da önüne geçilebileceğini düşünerek bunu sağlayabilecek vitamin takviyesini test ettiler. Vitamin kullanan gurupta büyük oranda dişeti ataşman ı kazanımı belirlendi. Araştırmacılar antioksidan kullanımının ciddi perio dontal sorun yaşayan sigara kullanan hastalarda son derece yararlı olduğunu ve bunun son derece güvenli olduğunu ve yan etki içermediğini vurguladılar.