İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - drsahin

Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9
106
HPV Tedavisi / Genital Siğiller Niye Tekrarlar
« : Mayıs 30, 2013, 11:23:12 ÖÖ »
Hpv tedavisi sonrası ne yapılmalı.. hpv nin bir ilaçla tedavisi mevcut değil yapılan tedavi aslında  hpv virüsüne bağlı oluşan genital siğillerin yani kondilomların tedavisidir.Kondilom tedavisinin amacı sadece görünen lezyonları ortadan kaldırmakla sınırlıdır.
 Tedavi sonrası yeniden siğiller ortaya çıkarsa tekrar tedavi edilmeleri gerekir. Nüks virüsün genetik tipine ve kişinin bağışıklığıba bağlı olarak görülmektedir. Bazı HPV tiplerinde nüks yani tekrar daha sık görülmsine rahman bazı HPV çeşitleri nde siğiller hemen hemen hiç tekrar etmez. Genital siğilleri uygun tedavi ile yok ederek HPV virüsünün bulaşıcılığı ve yayılması ciddi olarak  azalmaktadır. Sıklıkla bazı kişilerde genital siğil ortaya çıkıp tedavi edildikten sonra bir daha ömrü boyunca yeni cinsel siğil çıkmaz. Bazı kişilerde ise sık aralıklarla siğiller tekrar eder nüks eder ve çıkar. Kişiler arasında bu derece fark olmasının nedeni büyük olasılıkla bağışıklık sistemleri arasındaki farklılık ve virüsün etki gücüdür. Bu sebepten dolayı hpv tedavi sonrası bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar ve doktorun önerileri önemlidir.

107
Erkekte HPV / Prezervatif HPV Koruyuculuğu Var Mı
« : Mayıs 30, 2013, 10:51:02 ÖÖ »
HPV anlamı, вЂÜHuman Papilloma Virus” yani вЂÜinsan siğil virüsü” nün baş harflerin meydana gelmiştir. Cinsel yolla bulaşan bu virüs, ten teması ile de bulaşabilmektedir. Virüs bir kişinin diğer bir kişinin apış arasında teması ile bulaşabilmektedir
Sadece kadınları etkilediği sanılan HPV virüsü erkekleri de etkileyen ve 120 den fazla çeşidi olan bir  DNA virüstür. Cinsel yolla ve cinsel temasla bulaşır. Bazın türleri kadınlarda rahim ağzı kanserine sebep olabilmektedir. Erkeğin daha çok taşıyıcı konumunda olduğu bilinse de, virüsün bazı türleri erkek sağlığını da ciddi şekilde etkileyebilir.
Prezervatif HPV den korunmak için her zaman yeterli değildir.HPV den korunmak için sadece prezervatif kullanmak ile yeterli olmamaktadır, Korunmanın en iyi şekli tek eşli bir cinsel hayata sahip olunmasıdır. Cinsel temas ile bulaştığı için yayılma süreci çok hızlıdır ve genital siğiller göründüğünde hemen tedavi edilmelidirler.

108
Erkekte HPV / Erkekte HPV Beliritleri
« : Mayıs 30, 2013, 10:47:04 ÖÖ »
Erkekte hpv belirtileri değişken olabilmektedir.Erkekler kendilerinde siğiller, yani ciltte kabarcıklar ve pütürler gördüğünde doktora gitmeli, teşhis konulmalı ve sonra bu siğillerin en az bir tanesinden örnek alınarak tahlile yollanmalıdır.HPV tipleme olarak da adlandırılan bu tahlil HPV nin cinsini belirlemektedir. Diğer siğiller ise yakılmalıdır. Tedavide yakmak kadar dondurmak veya cerrahi olarak çıkarmak ve bazı küçük siğillerde de siğile karşı oluşturulmuş kremler sürerek tedavi mümkün olabilmektedir.
HPV'nin bulaşmasıyla erkeğin kendisinde ya da ilişkide bulunduğu kadında genital siğil veya kanser şeklinde kendini göstermesi bazen onlarca yılı alabilmektedir. Dolayısıyla evlilikten önce bu virüsü almış bir erkeğin eşinde , ileriki bir dönemde bu siğillere rastlanabilir.Bu sebeple zaten evlilikte "siğil ne zaman bulaştı, nereden bulaştı " gibi sorunlar sıklıkla olabilmektedir

109
Erkekte HPV / Erkekte HPV Nereye Bulaşır
« : Mayıs 30, 2013, 10:44:20 ÖÖ »
HPV Virüsü erkeklerde sıklıkla görülen çeşitleri  HPV Tip 6. HPV Tip 11 ve HPV Tip 18. Virüslerdir. Bunlardan 6 ve 11′inci cinsler daha çok siğil yapmakta, 16 ve 18′inci cinsler de hem siğil yapmakta hem de kansere yol açabilmektedir. Bu virüse bağlı oluşan viral siğiller  erkeklerde penis, testis, bacak arası, kasıklar, bazen penisin içinde ve mesanede rastlanabilir. Erkeklerde HPV penis kanseri ne neden olabilmektedir. Virüs perianal bölge dediğimiz makat bölgesinde ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölgesinde de kanser vakaları görülmektedir.  Oral seks sonucu aynı zamanda erkeklerde damar, geniz, bademcik, dil, yemek borusu ve gırtlak kanseri kanserinin de HPV virüsünden kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Erkeklerde uzun süre gizli bir şekilde bulunabilen bu virüs, ki erkeklerin büyük kısmı bprtör yani taşıyıcı olmaktadırlar, cinsel ilişki ve apış arası temasıyla kadınlara geçmekte ve onlarda da bacak arası, vulva, makat bölgesi, vajina, rahim ağzında rahim ağzı kanserine yol açabilmektedir. HPV bulaştırıcılığı temas ile olmaktadır

110
Smear Testi / HPV Smear Testi İlişkisi
« : Mayıs 29, 2013, 05:02:48 ÖS »
Smear  Ve HPV Enfeksiyonu;HPV enfeksiyonu anormal smear testi sonucu nedeni olabilir. Bununla birlikte, HPV bulaşmış kadınların çoğunda anormal smear testi sonucu yoktur.
 HPV kişiden kişiye bulaşabilen ve çok sık görülen bir enfeksiyondur. HPV enfeksiyonun tedavisi yoktur. HPV birçok insanda vardır ve çoğu vakada problemlere neden olmaz. Bazı HPV tipleri cinsel yolla bulaşabilirler.
Bazı HPV tipleri erkek ve kadınların ikisinde de kansere neden olurlar. Bazı HPV tipleri de rahim ağzı kanserinin esas nedeni olarak bilinirler.
 Bazı HPV tipleri anüs, vulva, vajina ve penis kanserlerine de yol açabilirler. HPV enfeksiyonu açısından endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.
Bazı vakalarda smear testi sonuçlarının açıklığa kavuşmasına yardımcı olması için bir HPV testi yapılabilir.
 Negatif bir HPV testi, görülen ASCUS hücre değişikliklerinin kanser öncesi olmadığı anlamına gelir. HPV'li kadınların çoğunda rahim ağzının kanser öncesi bozuklukları gelişmez.
 Anormal smear testi sonucu ve bazı HPV tipleri için pozitif sonucu olan kadınların daha ileri tetkiklere ihtiyaç vardır.

111
Smear Testi / Smear Testinin Sonuçları Nelerdir
« : Mayıs 29, 2013, 05:01:24 ÖS »
 
Smear testi  ile bir hastalık tanısı konmaz. Ancak doktorunuza daha ileri tetkik gerekip gerekmediği konusunda yardımcı olur. Tarif edilen anormal hücrelerle, riskiniz belirlenir. Anormal pap test sonuç çıkarsa kolposkopi denen özel bir aletle rahim ağzından biyopsi alınarak , bunma kolposkopik biopsi de denir, kesin tanı konur.Bir anormal smear testi sonucu genellikle insan papillom virüsü (HPV) ile bir enfeksiyon veya vajinal tahriş nedenleriyle olur. Ayrıca SIL denilen hücre değişiklikleri de olabilir. SIL, displazi veya CIN olarak da adlandırılır.
Anormal smear testi sonucu tarif edilirken birçok farklı terim kullanılır:
İnsan Papillom Virüsü (HPV)=CIN1=LSIL…..Hafif displazi=CIN1=LSIL…….Orta displazi=CIN2=HSIL…..Şiddetli displazi=CIN3=HSIL…İn situ kanser=CIN3=HSIL

112
Smear Testi / Smear testi nasıl yapılır
« : Mayıs 29, 2013, 05:00:44 ÖS »
Smear testi nasıl yapılır
Smear testi , doktorunuzun muayenehanesinde yapılır ve sadece birkaç dakika sürer. Jinekolojik masada, vajinanıza giren bir spekulum olarak adlandırılan plastik alet yardımı ile rahim ağzından örnek hücreler alınarak, mikroskopta incelenecek olan lam üzerine sürülür. Bu lam, doktorunuz tarafından patolojiye gönderilerek uzman bir patolog tarafından incelenmesi sağlanır. Testin sonucuna patolog karar verir. Testten önce cinsel ilişkiye girilmemelidir. Vajinal duş yapmayın, her hangi bir vajinal fitil, krem, jel kullanmayın, bunlar anormal hücreleri yok edebilirler. Her ne kadar adet döneminde de test yapılsa bile, bu günlere denk gelmemesine dikkat edin. İdeali adetten sonraki 5 gün itibariyle testin yapılmasıdır.

113
Smear Testi / Pap Smear Testi Bethesta Değerlendirmesi
« : Mayıs 29, 2013, 04:59:42 ÖS »
Smear testi Bethesda Sistemi sonuçlarınız birçok gruptan birine girer:
-   Normal (negatif): Hiçbir kanser veya kanser öncesi bulgusu yoktur.
-   Atipik squamöz hücreler (ASCUS): Bazı anormal hücreler görülür. Bu hücreler bir enfeksiyon veya tahriş nedeniyle veya kanser öncesi olabilir.
-   SIL (squamöz intraepitelyal lezyon): Hücrelerde kanser öncesi bulguları olabilecek değişiklikler görülür. SIL, düşük derece (LSIL) veya yüksek derece (HSIL) olabilir (Baştaki H ve L harfleri İngilizce yüksek ve düşük anlamındaki high ve low kelimelerinin ilk harflaridir) . Bir smear testindeki HSIL değişiklikler, LSIL değişikliklere göre daha yüksek ihtimalle kansere dönüşme riski bulunduğunu düşündürür
1.   LSIL: Hücrelerde erken, hafif bozukluklar görülür
2.   HSIL: Orta derece veya şiddetli hücre bozuklukları görülür
-   Atipik glandüler hücreler (AGUS): Hücre değişiklikleri rahim ağzı, rahim veya diğer kadın üreme organlarının kanser öncesi veya kanser riskinin artması nedeniyle ileri tetkikler gerektiğini gösterir.
-   Kanser: Anormal hücreler rahim ağzında daha derine veya diğer dokulara yayılmıştır.

114
Smear Testi / Smear Testi Nedir
« : Mayıs 29, 2013, 04:58:55 ÖS »
Smear Testi Nedir?
Smear testi, kadın sağlığı açısından önemli bir  rahim ağzı kanseri tramasıdır. Smear testinde rahim ağzından alınan hücreler patolog tarafından mikroskop altında incelenir. Smear testi rahim ağzında anormal hücrelerin bulunup bulunmadığını gösterir. Bazı anormal hücreler displazi olarak da adlandfırılan kanser öncesi hücrelerdir ( cin1,cin2,cin3,ascus,koilositoz,hsil,hgsil,lsil,lgsil)veya nadiren kanser olabilir. Tedavi edilmediği taktirde kansere dönüşebilecek hücre değişiklikleri kanser öncesi olarak adlandırılır.
Smear testi vücudun diğer kısımlarındaki kanseri saptamaz sadece serviks kanseri için taramadır. Artık laboratuarların çoğu smear testi sonuçlarını tarif etmek için вЂÜBethesda Sistemi” kullanmaktadır. Bu standart sistem doktorların gerektiğinde tedaviyi planlamalarına yardımcı olur.


115
ASCUS, CIN1, CIN2, CIN3, LSIL, HSIL / ASCUS Nedir
« : Mayıs 29, 2013, 04:58:03 ÖS »

ASCUS nedir,  smear sonrası birtakım hücresel değişimler olduğu ancak bu değişimlerin kanser öncülü olup olmadığını anlamak için bulguların yeterli olmadığı belirten bir laboratuar sonuç raporudur.
 Kadın doğum uzmanı gerekirse kolposkopi ve gerekirse kolposkopik  biopsi yapma yoluna da girebilir. HPV varlığının araştırılması önemlidir.
 HPV testi sonucunda virus negatif çıkar ise bu durumda endişelencek birşey yoktur ve PAP smear tetsi 3 yıl sonra tekrarlanmalıdır.
HPV virüs  durumunda hemen kolposkopi ve biyopsi işlemi yapılabilir. Smear testinde ASCUS saptanan hastalarda biyopsi yapıldığı zaman % 15'inde düşük veya yüksek derecede displazi görülür.

116
HPV Aşısı / HPV aşısı yaş sınırı
« : Mayıs 28, 2013, 04:18:05 ÖS »
HPV aşısı yaş sınırı
HPV aşısı için ideal süreç cinsel hayatın henüz başlamadığı genç kızlık dönemi olsa da, her yaştaki kadın aşı olabilmektedir. HPVaşıSI vücutta HPV varsa bu virüsün ortadan kalkmasını sağlamaz , yani aşının tedavi edici özelliği bulunmuyor.  Genç yaş grubunda rahim ağzı kansri aşısı - hpv aşısı yaptıranlar rahim ağzı kanserinden ve kanser öncesi değişiklerden yüzde 90 oranında korunabilmektedirler. İleri yaş grubunda veya daha önce HPV virus ile enfekte olanlarda ise eğer bağışıklık sistemi virüsü vücuttan temizlerse sonrasında tekrar HPV alınmasını engellemektedir. HPV aşısının 2 farklı tipi bulunmaktadır. GARDASİL ve CERVARİX. Bunlardan biri 2, diğeri ise 4 tipe karşı koruyuculuk sağlamaktadır. Her iki aşının içerisinde de en fazla kanser nedeni olan 2 virüs tipine karşı koruyuculuk bulunmakta. Ancak 4 tipe karşı koruyuculuğu olan aşı,Gardasil, aynı zamanda kansere dönüşme ihtimali olmayan kondilom yani genital siğillere karşı da koruyuculuk sağlamaktadır.

117
Kadında HPV / HPV Den Korunma Yolları Nelerdir?
« : Mayıs 28, 2013, 04:10:55 ÖS »
HPV Den Korunma Yolları Nelerdir? Bulaşmayı azaltmak için ne gibi önlemler gerekir
Cinsel aktif  herkes bu sık rastlanan hpv virüs ile karşı karşıya gelebilir.hpv bulaşma riski azaltmanın yolları  vardır.Tek eşlilik önemlidir.Eş sayısı arttıkça HPV ve diğer cinsel hastalıkları edinme riski artar. Sperm öldürücü kremler, köpükler veya jellerin HPV'ye karşı koruyucu oldukları kanıtlanmış değildir ancak cinsel yol ile bulaşan diğer bazı etkenlere karşı koruyucu olabilirler. Prezervatif doğru kullanıldığı  takdirde  genital siğil HPV bulaşma riskini azaltabilir. Ancak unutulmamalıdır ki prezervatifler sadece kapladıkları bölgeden bulaşmayı önlerler, tüm genital bölgeyi kaplamazlar. Bu yüzden koruyuculukları  tam ve kesin değildir. Daha önce HPV'nin belli bir tipi ile hpv enfeksiyon geçirmiş kişilerde bağışıklık gelişmiş olacağı için yine aynı tip HPV ile enfekte olma ihtimali bulunmamaktadır. Normal olmayan hücresel değişiklikleri bulunan birisinin, koilosit, ascus,cin1,cin2,cin3 gibi veya genital siğiller için  tedavi olana dek veya değişiklikler normale dönene dek cinsel ilişkide bulunmaması bulaşma riskini azaltmakta yardımcı olabilir. Yanlış yargılara ve gereksiz korkulara düşmemek ve  doğru davranışlar gösterebilmek için eşlerin HPV'yi doğru tanımaları gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki, pek çok insan yaşamı boyunca HPV'nin bir veya birden fazla tipi ile enfeksiyon yaşamış ve bu enfeksiyonlar hiç belirti vermeden ve iz bırakmadan kendiliklerinden iyileşmişlerdir

118
HPV ve Yardım / HPV psikolojik etkileri nedir
« : Mayıs 28, 2013, 04:01:59 ÖS »
HPV  psikolojik etkileri nedir, hpv depresyon ve cinsel sorunlar yapar mı.
hpv enfeksiyonu bilinirse bazı insanlar kendilerini kötü hissederler. Utanmak, korkmak, kafa karışıklığı, cinsel isteksizlik HPV virus enfeksiyonu taşıdığını öğrenen insanlarda sık rastlanan problemlerdir.  Siğil virüsü nün nereden ve ne zaman alındığı bilinmemesine rağmen eşler suçlanır. Pek çok insan , özellikle de kadınlar kanser olacağı endişesine kapılır veya bir daha artık hiç eş bulamayacağı endişesine kapılır. Bütün bunlar insanca tepkilerdir ve normaldir. Bir süre sonra, HPV'nin normal ve sağlıklı bir yaşamı bozmayacağı keşfedilir. Bunun için sizi izleyen hpv uzmanı hekiminizin tıbbi yönlendirmesi ve desteği önemlidir.

119
HPV ve Yardım / HPV Tuvaletten,Havuzdan veya Elden bulaşabilir mi?
« : Mayıs 28, 2013, 02:09:04 ÖS »
HPV Tuvaletten,Havuzdan veya  Elden bulaşabilir mi? HPV virüsü ile enfekte tuvalet oturağı, kapı kolu, havlu, sabun, yüzme havuzları veya küvetten HPV  geçebileceğine ait kanıt yoktur, klinik çalışmalarda bu tür bir geçiş olduğu gösterilememiştir. Ancak, açıklanamayan bazı HPV lezyonlarının ve genital siğillerin oluşumunda cinsel olmayan yolların olasılığını ekarte ettirmez.  El ve cilt siğiline sebep olan  virusların tipleri genital bölge siğiline sebep olandan farklıdır. İstisna olan küçük çocuklarda genital bölgede nadir olarak siğil yapan  genital bölge dışı HPV tipleridir. Ayrıca genital HPV tiplerine çok nadir olarak cinsel bölge dışındaki lezyonlarda da rastlanır,  HPV tip  31 lezyonları gözde  konjünktiva ve tırnakların altında tanımlanmıştır.

120
Ağızda HPV olur mu, HPV Oral seks ile bulaşabilir mi?

Ağıda hpv ve kondilom olabiliş ve hpv virüsü oral seks ile bulaşır. Mutlaka bulaşacak diye bir kural yoktur.Çoğu çift oral seks yapmasına rağmen ağızda HPV lezyonlarına ve siğillere nadiren rastlanır. Bazı çalışmalar baş ve boyun kanserlerinin %5 kadarında yüksek riskli HPV'ye rastlanmıştır. Bundan dolayı ağız yoluyla geçişin olduğu ve nadiren ciddi sorun yarattığı varsayılmıştır.Nadiren de olsa bhpv boğaz kanseri, hpv gırtlak kanseri yapabilmektedir

Sayfa: 1 ... 6 7 [8] 9