Gönderen Konu: hpv aşısı nasıl yapılır  (Okunma sayısı 7564 defa)

mira

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 70
    • Profili Görüntüle
hpv aşısı nasıl yapılır
« : Temmuz 25, 2013, 12:07:52 ÖÖ »
hpv aşısı nasıl yapılır, hpv aşısı ne sıklıkla yapılır; HPV aşısı için ndeal olanı aşının ilk cinsel ilişki öncesi yapılması dır.
 İlk cinselilişki yaşı sosyoekonomik ve kültürel şartlara bağlı olarak değişebileceğin den aşı için en iyi yaş aralığı 14 yaş civarı olarak tespit edilmiş tir.
Ancak cinsel ilişki sonrasında aşının yapılmasında da herhangi mahsur yoktur ve koruyuculuğu da vardır.
Son araştırmalar aşının  HPV 55 yaşa kadar koruyuculuğu olduğunu göstermekte dir.

Daha önce virüs enfeksiyonu tespit edilmiş olan kadınlarda da virüs yeterli bağışıklık bırakmadığından aşı yapılması tavsiye edilir.

HPV aşıları güvenli dir, çünkü  canlı virüs içermezler ve bu nedenle hastalığa neden olması mümkün değil dir.

HPV aşıları Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere ülkemiz Türkiye ve dünyada önde gelen birçok kurum tarafından önerilmektedir.

Aşı Planlaması;Amerika, Avustralya ve Avrupadaki birçok ülkede zorunlu aşı programına dahil edilmiştir.Aşılar 3 doz şeklinde  olarak, 6 aylık süre içinde koldan uygulanmakta dır.

masha

  • Newbie
  • *
  • İleti: 43
    • Profili Görüntüle
HPV Aşısı Nedir, HPV Aşısı Çeşitleri, Koruyucu HPV Aşıları
« Yanıtla #1 : Eylül 16, 2013, 01:34:56 ÖS »
HPV Aşısı Nedir, HPV Aşısı Çeşitleri, Koruyucu HPV Aşıları

Amacı HPV ile infekte olmamış bireyleri HPV infeksiyonu na ve onun getireceği risk lere karşı   ( serviks,vajen,vulva,anüs ve penis kanserleri ile genital siğiller) korumaktır.

Bu aşılar 9-26 yaş arası çocuk ve kadınlara uygulanmaktadır.!!!(Ancak son zamanlarda risk grubuna giren kişilerde 50 yaşına dek yapılması önerilmektedir.

Aşı teorik olarak en yüksek koruyucu luğu elde etmek için ilk kez seksüel aktivite  öncesi yapılmalı dır.Ancak her kadının, aşıların içeriğinde bulunan tüm HPV tipleri ile aynı anda enfekte olmasının oldukça düşük bir ihtimal olması nedeniyle , seks üel aktif kadınlarda da aşının koruyucu olabileceği ifade edilir.

Aşı kanda antikor oluşturu yor  fakat doğal infeksiyona karşı kan da antikor oluşmuyor.

Aşının koruma süresinin 5 yıl olduğu bildirilmiştir. Henüz çalışmalar sonlanmadığından ek doz ihtiyacı ya da ek dozun uygulama zamanı hakkında kesin veriler yoktur .

HPV aşısı tüm HPV tipler ini kapsamadığından ve tüm serviks kanserleri nin yaklaşık% 30 u diğer HPV tiplerine sekonder geliştiğinden aşı yaptırmış olanlar da tam korunma için servikal sitolojik tarama programları na aynı şekilde devam etmelidir.

Kanser enfeksiyon edinildikten onlarca yıl sonra gelişebildiğinden HPV aşısının gerçek etkisi ancak  20 yıl sonra tam olarak anlaşılabile cek