Gönderen Konu: rahim ağzı kanseri nasıl bulaşır  (Okunma sayısı 7044 defa)

drsahin

  • Full Member
  • ***
  • İleti: 135
    • Profili Görüntüle
rahim ağzı kanseri nasıl bulaşır
« : Haziran 13, 2013, 08:09:34 ÖS »
Rahim ağzı kanseri  bulaşıcı mıdır, rahim ağzı kanseri nasıl bulaşır
Rahim ağzında görülen ve HPV (Human Papiloma Virüsü) adı verilen virüsün yol açtığı bir kanser türüdür.HPV virüsü çok yaygın ve bulaşıcı bir virüs olarak biliniyor. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuyor ve 250 bin kadın, bu virüsün yol açtığı rahim ağzı kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünyada kadınlarda ölüme en sık neden olan 2. kanser türü.
HPV cinsel ilişki ile bulaşan bir virüs. Genital bölgede siğillere, enfeksiyonlara ve rahim ağzı kanserine yol açan lezyonlara neden oluyor. 100 çeşitten fazla HPV virüsü mevcut. Ancak bunların pek çoğu zararsız. Rahim ağzı kanseri ve genital hastalıkların çoğuna 4 tip HPV virüsü neden oluyor. Cinsel olarak aktif kişilerin yüzde 50Вґsi hayatlarının bir döneminde (genellikle ergenlik döneminde) bu virüsleri kapıyor zaten. Ancak bunların %90Вґında virüs 1-2 yıl içinde kendiliğinden vücuttan atılıyor. Atılamazsa 10-15 yıl sonra rahim ağzı kanserine yol açıyor.
HPV virüsünün yol açtığı enfeksiyonların çoğu maalesef klinik belirti vermiyor. Rahim ağzı kanserinde de ileri aşamaya gelene kadar herhangi bir belirti görülmeyebiliyor. İleri aşamada ise anormal vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında acı, anormal vajinal akıntı ve pelvik ağrı görülebiliyor.
Smear testleri, kanser öncesi rahim ağzı lezyonlarını ve rahim ağzı kanserini tespit edebilir.Bu test jinekolojik muayenin bir parçasıdır. Ancak sonucu negatif çıkan bir test, gelecekte rahim ağzı kanserinin oluşmayacağını garanti etmez; kadın düzenli olarak jinekoloğa giderek pap smear testini yaptırmalıdır. Zira kanser gelişmesi 10-15 yılı alan bir süredir ve düzenli kontrole giden bir kadın da öncül lezyon dönemindeyken yakalanabilir.
Bugün geldiğimiz noktada rahim ağzı kanserinden korunmak iki aşamada ele alınmalı.Biricil koruma:HPV aşıları,ikincil koruma:erken teşhis amaçlı tarama,yani pap-smear testleri. Kişinin aşılanmış olması tarama testlerini aksatmasını gerektirmiyor. Tarama amaçlı kontrollere yine düzenli olarak gidilmeli.
Aşı HPV 6,11,16,18 tiplerini içeriyor. HPV 16 ve 18 dünya üzerindeki rahim ağzı kanserlerinin yüzde 75Вґine neden olurken, HPV 6 ve 11 genital siğillerin yüzde 90Вґından fazlasından sorumlu. Yani aşı, şu anda rahim ağzı kanserinin yüzde 75Вґine neden olan HPV virüslerini hedef alıyor. Zaten bu nedenle kadınlar aşılanmış olsalar da düzenli jinekolojik muayenelerini yaptırıp, smear aldırmalılar.

mira

  • Jr. Member
  • **
  • İleti: 70
    • Profili Görüntüle
Rahim ağzı kanseri miyim
« Yanıtla #1 : Temmuz 25, 2013, 12:25:30 ÖÖ »
Rahim ağzı kanseri miyi, serviks  kanserine nasıl yakalanılır; Rahim ağzı kanseri, HPV yani insansiğil virüsünün uzun süreli enfeksiyo nu sonucu ortaya çıkar.
Bu virüse genellikle ilk cinselilişkiyi takip eden birkaç yıl içerisinde yakalanılır.
 Kadınların çoğu HPV virüsü temastan sonraki 12 ila 24 ayda vücuttan tamamen atarlar.
Ancak bazılarında HPV virüs vücuttan atılmaz ve takipeden yıllarda rahim ağzı kanseri riski oluşturur...