Gönderen Konu: Konizasyon nedir  (Okunma sayısı 6832 defa)

drsahin

  • Full Member
  • ***
  • İleti: 135
    • Profili Görüntüle
Konizasyon nedir
« : Haziran 08, 2013, 06:38:34 ÖS »
Konizasyon Nedir?Servikal konizasyon ile kanseröz veya prekanseröz hücreleri içeren kısım koni şeklinde serviksten çıkarılır.

Konizasyon Ne zaman yapılır?
Pap-smear da eğer kanseröz veya prekanseröz hücreler saptanırsa bu işlem yapılır.

Konizasyon Çeşitleri Nelerdir:
Lazerle konizasyon
Rahimin çıkarılması
Diğer kanser tedavileri
Tedavi olmayıp, bekleyip risk durumlarını belirlemek

Konizasyon Öncesi Hazırlık Nedir;
Genel anestezi alacağınız için işlem sonrası bakım ve tedavinizi planlamalısınız. Size yardımcı olacak insanlar çevrenizde bulunmalı. Bir gece önceden çorba, salata gibi hafif yemekler yemelisiniz. Gece 12'den sonra bir şey yiyip içmemelisiniz. Lokal anestezi ile işlemin yapılacağı durumlarda buna gerek yoktur.

Konizasyon Nasıl Yapılır;
Lokal veya genel anesteziden sonra antiseptik solüsyonla serviks temizlendikten sonra rahim ağzından koni şeklinde doku parçası kesilerek anormal hücreler çıkarılmaya çalışılır.

Konizasyon Sonrası;İşlem sonrasında birkaç saat sonra eve gidebileceğiniz gibi o gece hastanede kalmanız gerekebilir. Bu alınan dokunun büyüklüğü ve anestezi süresi ile ilgilidir. İşlemden sonra bir ay ilişki yasağı olmalıdır. Bundan sonra yapılması gerekenleri doktorunuzla konuşmalısınız.


Konizasyon İşlemin riskleri nelerdir?
Genel anestezi alındığından buna bağlı bazı riskler vardır. İşlem spinal anestezi ve intravenöz sedasyon altında da yapılabilir. Buna doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz.Lokal anestezi yeteri kadar uyuşturmayabilir. Biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ayrıca kullanılan ilaçlara karşı alerjik reaksiyon olabilir. Lokal anestezi genel anesteziden daha güvenlidir.Daha fazla anesteziye ihtiyaç duyabilirsiniz.
Serviksten kanama bir süre daha devam edebilir. Tekrar operasyon gerekebilir.Eğer çok fazla doku alınmışsa gebeliğin sonuna ulaşma konusunda sorun yaşanabilir.Eğeri yeteri kadar doku çıkarılmazsa kanser veya prekanseröz hücreler kalabilir.
Kanama veya enfeksiyon gelişebilir.

Konizasyon komplikasyonları Nedir
Kanamanız fazla olduğunda
Ağrınız çok olursa
Ateşiniz olursa
Doktorunuza başvurun...